Czy jedzenie z laboratorium może być smaczne? Sprawdź, co odkryli naukowcy na Pomorzu Zachodnim

 

W ostatnich latach rośnie popyt na produkty pochodzenia roślinnego. Aby sprostać oczekiwaniom klientów, w prace nad żywnością zaangażowane są także najnowsze technologie. Niektóre z nich są bardzo innowacyjne.

 

Makuchy to odciśnięte i sprasowane części ziaren roślin oleistych, takich jak sezam czy len. To także główny składnik przekąsek, napojów, serów pleśniowych oraz wielu innych produktów tworzonych przez ProBioVege. Powstała żywność nie ma być odpowiednikiem tradycyjnych przekąsek, ale ich alternatywą, zawierającą wysoką zawartość białka i witamin. Często mają też dodatkową wartość, np. działają przeciwzapalnie. Zobacz, jak zaplecze badawczo-rozwojowe Pomorza Zachodniego, specjalistyczne urządzenia oraz ludzki zapał, rozwijają rynek produktów wegańskich i wegetariańskich. Innowacja powstała na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie.

Skip to content